Ako spoznáš pokazené vajce?
Vajíčka sú jedny z potravín, ktoré sa nachádzajú hádam v každej domácnosti. Buď nám ich znesú naše sliepočky alebo si ich prinesieme z obchodu.
Akú trvanlivosť má vajíčko?
Čerstvé vajíčko môže mať aj niekoľko týždňov. Teda aj po mesiaci môže byť vajíčko ešte vhodné na konzumáciu.
Kvalita vajca sa však postupne znižuje.
Kvalita vajíčka sa časom mení. Vzduchové vrecko vo vnútri sa zväčšuje a bielka sú tenšie. Vajíčko sa však „pokazí“ len vtedy,
keď sa začne rozkladať v dôsledku baktérií alebo plesní.
Ako teda zistíme, že vajíčko je čerstvé, staré, alebo pokazené?
1. Dátum expirácie
Väčšinou sa však vajíčka uložia do chladničky a s obalom zmizne aj dátum minimálnej trvanlivosti. Vtedy prichádza na rad najspoľahlivejšia metóda
2. Metóda plávajúceho vajca
Do misky s vodou opatrne vložte vajce a pozorujte.
Čerstvé vajce sa ponorí
Staré vajce pláva
Ak vajíčko pláva, znamená, že už je staršie - má viac ako 21 dní. Ak vyplávalo na povrch, vajce je staré, no nie nepoužiteľné.
Prečo staré vajíčko pláva?
Cez póry sa do vajíčka postupne dostáva vzduch a vzniká bublina, ktorá je naplnená vzduchom. Čím viac vzduchu vo vajíčku, tým lepšie pláva.
To, že vajíčko pláva, ale neznamená, že máte doma skvelého plavca. Máte doma staré vajce, ktoré patrí do koša, alebo ho treba podrobiť ďalšiemu vyšetrovaniu.
3. Čuchový test
Ak ste pomocou testu plávajúceho vajca zistili, že vajíčko je staré, pokračujte čuchovým testom.
Staré vajce totiž neznamená pokazené vajce.
Pomocou tohto testu okrem pokazenosti vajec zistíte aj silu svojho žalúdku. Je síce veľmi jednoduchý, ale zato občas nie veľmi príjemný.
Ku vajíčku si stačí iba privoňať. Pokazené vajce má svoju špecifickú nezameniteľnú vôňu (zápach), ktorá bude veľmi odlišná od vône čerstvého vajca, pretože čerstvé vajce je takmer bez vône.
Neveríte svojmu nosu? Použite oči. Jednoduchým obhliadnutím vajíčka zistíte, či je ešte použiteľné.
4. Vizuálna kontrola vajíčka
Voľným okom skontrolujte či škrupina na vajíčku nie je prasknutá, slizká alebo prášková.
Slizkosť a praskliny naznačujú prítomnosť baktérií
Prášková škrupina - prítomnosť plesní.
Ak je škrupina v poriadku vajíčko rozbite.
- Zmena farby bielka či žĺtka
Ak je vo vajíčku na niektorom mieste ružové alebo dúhové sfarbenie žĺtka či bielka, môže ísť o rast baktérií.
- Konzistencia vajca
Po rozbití čerstvého vajíčka je bielok priezračný a drží sa okolo žĺtka. U staršieho nie je bielok hustý, nedrží sa okolo žĺtka a rovnako sa rozteká aj žĺtok
Dá sa aj staršie vajce použiť?
Ak vajce vo vode pláva, je staršie, ale ešte nie nepoužiteľné. Do varenia je dobré, ak prejde aj čuchovou a vizuálnou kontrolou. Vajce nezapácha, škrupina je nepoškodená a v bielku a žĺtku nevidno žiadne podozrivé sfarbenie. Vajíčko však už poriadne tepelne spracujte.
Ak však chcete mať istotu, že máte doma čerstvé a kvalitné vajíčka, určite stojí za zváženie vlastný kurín so sliepočkami. Ich chov zvládne naozaj každý, stačí si len trochu naštudovať, odkrojiť im kúsok zo svojho dvora na výbeh a čerstvosť vajíčok je na dosah ruky. Priamo z kurína na panvičku :)